ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ

 
 
     
 

Το Μαυροβούνι

Το Μαυροβούνι είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, με γραφικά παραδοσιακά κτίσματα και μια απέραντη αμμουδερή παραλία με χοντρή άμμο, μήκους 5χλμ. περίπου, με διαυγή και πεντακάθαρα νερά. Ένας θαυμάσιος παραθαλάσσιος προορισμός της Λακωνικής Μάνης που συνδυάζει την πέτρα, το φως και τη γραφικότητα της Μάνης με τα χαρακτηριστικά των νησιών.

Ο οικισμός του Μαυροβουνίου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τζανημπέη (1742-1813) του γένους Γρηγοράκηδων, και των τριών γιών του για να αποτελέσουν την έδρα του μπέη. Όταν ο Τζανέτος Γρηγοράκης έγινε μπέης, το 1782 έχτισε στην κορυφή του λόφου ένα κάστρο έκτασης 1050 τ.μ., τους Γουλάδες ή Μπεάνικα, με κάτοψη σε σχήμα τραπεζοειδές.

 
     
     
   
     
     
 

Δίπλα στο κάστρο του Τζανέτου, στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού του Μαυροβουνίου, βρίσκεται ο Ναός των Τριών Ιεραρχών – Αϊ Γιάννη σε υψόμετρο 90 μέτρων περίπου. Το πανέμορφο μνημείο του ναού ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυρόσχημου με τρούλο ναού με ημικυκλική αψίδα στο ιερό και νάρθηκα.

Ο οικισμός του Μαυροβουνίου εκτείνεται πάνω στο λόφο, ενώ στην πλατεία του χωριού θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας με θέα τους απρόσιτους και επιβλητικούς πύργους. Τα στενά δρομάκια που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού, σας οδηγούν στο ναό και στα υψηλότερα σημεία του χωριού.

Στην έξοδό σας, από το χωριό του Μαυροβουνίου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας με σπάνιες αγιογραφίες. Σε μικρή απόσταση από το Μαυροβούνι θα σας εντυπωσιάσουν τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια του Γυθείου, η καστροπολιτεία της Βάθειας, ο ιστορικός πύργος Τζανήμπεη (Τζανετάκη Γρηγοράκη) στο Μαραθονήσι, η καστροκατοικία του Αντωνόμπεη Γρηγοράκη στον Αγερανό και πολλά άλλα μοναδικά αξιοθέατα της Λακωνικής Μάνης.

Το γραφικό Μαυροβούνι και οι γύρω περιοχές αποτελούν ένα πολύ καλό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Ανατολικής Λακωνικής Μάνης, οι οποίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες και μοναδικές. Ο τόσο διαφορετικός και γραφικός τόπος της Μάνης, σας καλεί για ανεπανάληπτες εξορμήσεις στη Λακωνική γη.

Ανάμεσα στα απλά σπίτια ξεχωρίζει η αξεπέραστης λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καστροκατοικία του Τζανέτου Γρηγοράκη με κόλουρους πύργους στις γωνίες, τοξωτή πύλη και ίχνη από το διώροφο παλάτι καθώς και πυργοκατοικίες άλλων ισχυρών οικογενειών.