ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 
 
     
  Ποια αξιοθέατα να επισκεφθώ;  
     
 
 
 
     
   
     
     
  Το νησάκι Κρανάη

Το όνομά του σύμφωνα με τη μυθολογία, οφείλεται στο ότι ο Πάρης ξέχασε το κράνος του εκεί την νύχτα που διανυκτέρευσε με την ωραία Ελένη, πριν το ταξίδι τους για την Τροία. Έπειτα ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος. Γραφικό νησάκι με καταπράσινα πεύκα. Μπορείτε εκεί να δείτε τον πύργο Τζαννετάκη, τον Φάρο και το παλιό καρνάγιο.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Πέτρινος πύργος Τζαννετάκη

Βρίσκεται στο νησάκι Κρανάη. Ανήκε στον οπλαρχηγό της επανάστασης του 1821, Τζαννετάκη Γρηγοράκη. Στο εσωτερικό του, εκτίθεται πλούσιο υλικό από χειρόγραφα, ιστορικά κειμήλια, γκραβούρες, έντυπα, σπάνιοι χάρτες της εποχής. Παρουσιάζεται επιπλέον, η δράση της Γαλλικής Επανάστασης Αποστολής στην Πελοπόννησο, όπως επίσης και η εξέλιξη των οχυρωματικών εγκαταστάσεων της Μάνης.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Φάρος Κρανάη

Χτίστηκε το 1837 και πρωτο-λειτούργησε το 1859. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1949. Με 23 μέτρα ύψος το κτίριο του Φάρου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Αρχαίο Θέατρο Γυθείου

Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης και χρονολογείται κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Νοτιοανατολικά , υπήρχε η αγορά που προεκτεινότανε έως την παραλία. Σύμφωνα με τον Παυσανία, την αγορά κοσμούσαν διάφορα αγάλματα, μεταξύ αυτών του Απόλλωνα και του Ηρακλή.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Αρεόπολη

Ένας ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας. Πόλη των Μαυρομιχαλαίων . Κάντε μια βόλτα στα όμορφα, πέτρινα σοκάκια και απολαύστε γνήσιο μανιάτικο φαγητό σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες. Η Αρεόπολη είναι φημισμένη και για την πλούσια νυκτερινή ζωής της. Χρόνος περίπου 35΄.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Σπήλαια  Διρού

Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι με βαρκάκι στα έγκατα της Γης. Τα Σπήλαια Διρού είναι από τα ωραιότερα στον κόσμο. Η φύση με ανεπανάληπτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα έργο μαγικό. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες, αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του Σπηλαίου. Ώρες λειτουργίας : 09:00 – 20:00 (κλείσιμο ταμείων 19:30), έως 14/9. Χρόνος περίπου 40΄.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Βάθεια Μάνης

Μια χούφτα πυργόσπιτα σκαρφαλωμένα σε μια πλαγιά σας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο . Πύργοι χτισμένοι τον 18ο και 19ο αιώνα με μοναδική αρχιτεκτονική. Περπατήστε στα σοκάκια, αγναντέψτε την θάλασσα, αφεθείτε στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Χρόνος περίπου 1 ώρα και 15΄.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Ταίναρο

Το νοτιότερο και πιο μυθικό άκρο της Ευρώπης. Τόπος μοναδικός σε ομορφιά, γυμνό τοπίο με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Οι αρχαίοι πρόγονοι τοποθετούσαν σε αυτό το σημείο τις πύλες του Άδη όπου ο Ηρακλής κατέβασε τον Κέρβερο στον κάτω κόσμο. Το όνομα Ταίναρο, οφείλεται στον μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρον, γιο του Δία. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζότανε  «Ποσείδιον» καθώς ο οικισμός Ταίναρο περιελάμβανε το περίφημο Ιερό προς χάρη του Ποσειδώνα.
 
     
 
 

 
     
   
     
     
  Άστρο της Αριάς

Το ψηφιδωτό, γνωστό και ως «Άστρο  της Αριάς», αποτελεί σπουδαίο εύρημα στο Ταίναρο. Διασώζεται σε άριστη κατάσταση από δάπεδο οικισμού της Ελληνιστικής εποχής (1ος αιώνας μ.Χ.). Χρόνος περίπου 1 ώρα και 30΄.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Καστροπολιτεία – Μονεμβασιά (Malvazia)

Αυτή η «ζωντανή» Καστροπολιτεία θα σας αφήσει μια ανεπανάληπτη ανάμνηση. Περιηγηθείτε στα σοκάκια . Κατεβείτε στην Πύλη – εκεί που σκάει το κύμα και ανεβείτε στην κορυφή στον αξιοθαύμαστο ναό της Αγίας Σοφίας με την  απαράμιλλη θέα. Το κάστρο της Μονεμβασιάς είναι ένα ολόκληρο αξιοθέατο. Με ναούς και λείψανα κτιρίων από Βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους μεγάλου ενδιαφέροντος. Χρόνος περίπου 1 ώρα και 10΄.
 
     
 

 
     
   
     
     
  Κάστρο του Μυστρά – Παλαιολόγιο
 
 
 

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη Σπάρτη. Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από του Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυτζηθράς. Το 1259 στη μάχη της Πελαγονίας, ο Φράγκος πρίγκιπας συλλαμβάνεται αιχμάλωτος.

Για την απελευθέρωσή του ο βυζαντινός  αυτοκράτωρ  Μιχαλήλ Η΄ Παλαιολόγος  απαιτεί ως λύτρα την παράδοση των κάστρων της Μονεμβασιάς, της Μαΐνης και του Μυτζηθρά, τα οποία παραδίδονται τρία χρόνια αργότερα το 1262. Ο Μυστράς γίνεται έδρα βυζαντινού στρατηγού του «σεβαστοκράτορος» και από τότε άρχισε η κυρίως ιστορικής περίοδός του , που διήρκεσε 2 αιώνες.  Ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαία καστροπολιτεία και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως . Σήμερα ο Μυστράς είναι μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα. Χρόνος περίπου 45΄.